Gooi de dure lening de deur uit

13.02.2019

Voor een lening kun je shoppen. Kun je goedkoper bij een andere bank een lening afsluiten? De nieuwe bank wil de schuld waarschijnlijk wel overnemen.

Voor een lening met een leenbedrag van een paar duizend euro zit je eenvoudig op 9 procent rente of zelfs nog meer. Bij grotere leenbedragen zijn banken bereid om een lager percentage in rekening te brengen. Maar voor een lager percentage ga je natuurlijk niet meer lenen. Er zijn namelijk ook andere manieren om een lening beter betaalbaar te maken.

Kun je met de lening overstappen naar een andere bank?

Meestal is dat mogelijk. De nieuwe kredietverstrekker gaat in dat geval de huidige lening aflossen en het overstappen is al een feit. Het overstappen kan jou wel geld kosten. Dat zal je niet overkomen met een doorlopend krediet, maar mogelijk wel bij een persoonlijke lening. Dat wil nog niet zeggen dat het overstappen niet uit kan. Bij een groot renteverschil kun je de kosten eenvoudig betalen met de besparing.

Bij betalingsachterstanden is het overstappen lastig

Opgelopen achterstanden kunnen het overstappen naar een andere bank onmogelijk maken. Achterstanden worden namelijk geregistreerd bij het BKR. Het kan iedereen een keer gebeuren dat een betaling achterwege blijft door onvoldoende saldo op de rekening. Je zult niet gelijk een negatieve registratie bij het BKR op je naam krijgen. Pas als het om een achterstand gaat van meer dan 60 dagen volgt registratie. Bij het afsluiten van een lening neemt de bank jouw resultaten bij het BKR mee in de overweging om de lening wel of niet te verstrekken. Betalingsachterstanden tasten jouw kredietwaardigheid aan.

De maandelijkse besparing kan groot zijn

Voor een persoonlijke lening met een leenbedrag van 4.000 euro betaal je 10 procent bij één van de grote Nederlandse banken. Met een looptijd van 5 jaar komen de maandlasten neer op 84 euro. Het zal je niet verbazen dat het goedkoper kan. Met enig speurwerk kun je bij een andere bank terecht tegen een tarief van 6,5 tot 8 procent. Over de gehele looptijd kan jou dit een besparing van honderden euro’s opleveren. Blijf dus niet zitten bij een te dure bank.

Gaat de nieuwe bank jou accepteren?

Dat is inderdaad de vraag, maar het antwoord krijg je alleen maar door het te proberen. Als het niet lukt, blijft de huidige lening ongewijzigd doorlopen. Het is één keer alles aanvragen en de stukken aanleveren. Nadat de nieuwe lening afgesloten is, ga je besparen. Het kost je nu even moeite, maar je krijgt er meer bestedingsruimte voor terug.

Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 040 - 264 59 59
  • E-mail: info@anacverzekeringen.nl
Ik heb heel fijn samengewerkt met de hypotheekadviseur van Anac

 

Lees meer

Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 040 - 264 59 59
  • E-mail: info@anacverzekeringen.nl